• Email: info@betonacelszerelo.hu

Betonozás a hidegben? Lehetséges!

betonozást az esetek többségében nyáron végzik, mert ilyenkor adottak az ideális körülmények ahhoz, hogy a végeredmény tartós legyen. Azonban nem mindig van lehetőség megvárni a nyarat, de szerencsére néhány szabály betartásával a betonozás a hidegben is adhat magas minőségű, tartós eredményt. Nézzük ezt egy kicsit bővebben! 

Betonozás szempontjából akkor van hideg, hogyha a levegő átlaghőmérséklete három napon keresztül nem haladja meg a 15 fokot. Ilyenkor ugyanis jelentősen lelassul a beton szilárdulási üteme, ami ellen, ha nem védekezünk, akkor a végeredményként nagyon rossz minőségű, szétmorzsolódós betont kapunk. Fontos, hogyha a betonozás során az átlagos környezeti hőmérséklet nagyobb, mint 2 fok, akkor a betonkeveréknek legalább 5 fokosnak kell lennie, és érdemes fagyásgátló vagy kötésgyorsító adalékszert is belekeverni. Ha az átlagos hőmérséklet ennél is alacsonyabb, akkor már 10 és 30 fok közötti hőmérsékletű keverékre van szükség, tovább kell biztosítani a szerkezet zsaluzását, valamint gondoskodni kell a hőszigeteléséről és a fagyásgátló vagy kötésgyorsító adalék hozzáadásáról. Fontos, hogyha a környezeti átlaghőmérséklet alacsonyabb, mint -10 fok, akkor tilos a betonozás

Ha tudjuk, hogy hideg idő várható a betonozáskor, akkor már a beton megrendelésekor is érdemes ezt figyelembe venni és nagyobb szilárdságú alapanyagot kérni. Bedolgozás előtt meg kell mérni a keverék hőmérsékletét, és lehetőleg minél hamarabb meg kell kezdeni a betonozást, hogy a lehető legkisebb mértékben hűljön le. Az első néhány napon gondoskodni kell róla, hogy a beton ne hűlhessen +5 fok alá, ehhez fóliatakarás és jól hőszigetelő jutaszövet vagy geotextília használata javasolt. 

Amennyiben kérdése lenne a hidegben történő betonozásról vagy betonacélra és betonvasravasbetonra van  szüksége nagy szilárdságú és teherbírású szerkezet építéséhez, keressen minket bizalommal, szívesen segítünk mindenben! Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma, hogy mielőbb rendelkezésére bocsáthassuk a szükséges alapanyagokat! 

Betonozás a hidegben? Lehetséges!